Sidor

lördag 3 november 2018

Tulpaner... numera självklara i köksträdgårdslandets serieodling

Så här års reas höstlökarna ut till rekordlåga priser. Det är frestand att köpa, men vad skall man göra med alla lökar? Här har du svaret. Låt dem ingå i din serieodling!

Snitt-tulpaner i raka rader som delar bädd med övervintrad purjolök.

Så här sent på säsongen går det verkligen att fynda. Höstlökarna säljs ut med ibland upp emot 70% rabatt. De lökar som inte säljs kommer inom kort att kastas eller komposteras.

För fyra år sedan fick jag en idé om vad jag kunde göra med de billiga lökarna. Jag råkade ha en pallkrage som var ledig och som inte skulle användas under de tidiga månaderna. Jag fyllde denna pallkrage med tulpanlökar och vipps hade jag mängder med snittulpaner. Helt fantastiskt.

Så här ser det ut när jag sätter mina snitt-tulpaner.

Sporrad av de stora mängderna fräscha tulpaner som vi hade innne dena vår började jag tänka till. Vårt köksträdgårdsland består av stora upphöjda bäddar i trä. Att de är upphöjda gör att joden är redbar tidigare och grödor gror tidigt. I några av bäddarna odlar jag grödor som dock inte kan sättas ut på friland hur tidigt som helst. Det kan tex vara frilandstomater eller gurka. I väntan på att dessa skall planeras ut finns möjlighet att odla en första görda. Jag skulle ju kunna odla sallad, rädisor eller mangold, men jag har ju plats till dem också. Det blir som du förstår TULPANER i dessa.


Hela våren är vårt hem numera översållat av stora buketter med krispiga tulpaner.

Jag återanvänder mina lökar. Blasten står kvar några veckor efter att tulpanerna plockats och fyller på löken med energi. Då blasten börjar vissna (eller då jag börjar bli otålig) tar jag upp lökarna. Jag lägger dem i nätkorgar för intorkning. De intorkade lökarna sparas sedan i garaget under sommaren och sätts åter i landet nästa höst.

Torkade och ansade lökar redo för nästa säsong.

Prismässigt får du flera kilo lökar för samma pris som en bukett med 10 tulpaner kostar. Ur ekologis synvinkel MÅSTE det vara kanon att odla egna snittulpaner. Jag skulle tro att detta gäller även om man INTE återanvänder lökarna. Snittulpaner i butiken är i många fall odlade på sätt som kräver mer resurser än de hemmaodlade. Därtill kommer själva transporten som är en riktig miljöbov. Även om dina lökar sannolikt också transporterats är dessa transporter mindre krävande och mer effektiva.


Denna tulpan var inte så lyckad som snitt-tulpan. Men då jag såg den blomma visste jag var jag kunde sätta den nästa år. Det blev istället en lyckad "provodling". 

Skynda nu att fynda lökar. Det finns fortfarande tid. Tulpaner går att sätta så länge som det går att gräva i marken. Ja faktiskt efter också. Jag minns när jag var liten och min far hittade några påsar som aldrig blivit satta. Han gick ut med spettet och fixade detta i tjälen. Om alla kom upp? Ingen aning... men några gjorde det iaf ;-)