Exempel:
Sur, Rund tomat (ssRR) korsas med Söt, knölig (SSrr) genom att man på ett kontrollerat sätt för över pollen från den ena sorten till den andra.
I tomaterna som skördas kommer fröna att ha fått anlag från båda föräldrasorterna och blir därför (SsRr). Detta kallas för en heterozygot då den har två olika varianter (alleler) för varje egenskap (gen). Det syns inte på själva tomaterna, som fortfarande ser ut såsom de brukar, men om pillar ut fröna och sätter dessa kommer ALLA att resultera i plantor som bär Söta och Runda tomater. Riktiga drömtomater! De har fått båda föräldraplantornas positiva och negativa egenskaper... men då de positiva är starkast (dominanta) tar dessa överhanden.
När dessa tomater bildas befruktar de sig själva. Eftersom det finns olika varianter på generna uppstår nya varianter som tex (SsRR) som även den är söt och rund.... men tyvärr även den avskyvärda nya kombinationen (ssrr) som är både sur och knölig. Förhållandet mellan varianterna dom uppstår är 9:3:3:1. Detta innebär att chansen att få en planta som bara ger där sura och knöliga frukter är 1/16. I exemplet har jag bara vägt in två egenskaper. I verkligheten är det ju enormt många egenskaper.
Nya kombinationer naturligt
Tomater är till stor del självbefruktande, dvs pollen från de egna ståndarna förs över till blommans pistill redan innan den öppnas. På det sättet kommer tomatfröna innehålla nästan exakt samma anlag som moderplantan. Dock kan det förekomma nya varianter om tomaten inte är helt homozygot (har två lika anlag) för VARJE egenskap. Dessutom ser sker ca 10% korspollinering i naturen. Detta sker genom att tex insekter för med sig pollen in i blomman innan den slagit ut. Så står det en tomat av annan sort i växthuset, kan detta ske utan att påverka den skördade tomatens smak, form osv... men fröna i tomaten är en annan sak.
Kan man ta fröer från en köpetomat?
Det ÄR därför ett riktigt lotteri att ta frön från köpetomater. man vet ju för det första inte om det är en sortäkta tomat eller en F1-hybrid. Är det en F1-hybrid, så är det som du säkert förstått chansartat. Är man bara medveten om detta, går det ju dock helt utmärkt att chansa. Det är precis på detta vis man kan få fram nya varianter. Man får överväga själv helt enkelt. Personligen chansar jag inte, eftersom jag har så få plantor. Vore tråkigt att lägga 6 månader och massa kärlek på något som i slutändan ger mig dåliga frukter. Hade jag haft många plantor däremot hade jag definitivt provat...mest som ett kul experiment.... för jag ÄLSKAR experiment.
Hej! Vill du förklara vad en heterozygot är i sammanhanget? Och när det gäller F1 så är väl hybridvitalitet det intressanta - hur uppstår den?
SvaraRadera