söndag 26 mars 2017

Högstadieelever blir odlingsambassadörer

Mina elever har i helgen stått på torget och varit ambassadörer för odling. De har talat med MÅNGA människor i alla möjliga åldrar om hur fantastiskt det är att odla själv. De har talat om glädjen, stoltheten och tryggheten med att själv ha koll på råvarorna när man lagar mat. Att känna smakerna lite extra, eftersom man vet vilka vedermödor som ligger bakom tex en söt tomat.

De två glada odlingsambassadörerna Oscar och David
Lördagen den 26/3 arrangerades en Framtidsdag på Lilla Torg i Kristianstad. Arrangemanget var ett samarbete mellan handelsföreningen och Kristianstad kommun och anledningen var den sk Earth Hour inträffar denna helg. På plats fanns representanter från olika föreningar, intresseorganisationer och näringsliv. Mycket fokus var på miljövänlig teknik och återvinning. Vi fanns på plats för att representera det gröna... dvs odlingen.

Vår "monter" innan folkstormen kom. Detta är enda bilden som skolans rektor Christian fastnade på bild. Även han var med och bemannade montern under dagen.

Vi steg in i planeringsarbetet av dagen i ett sent skede. En tidigare aktör som skulle presentera odling hade hoppat av. Vi hade enbart 14 dagar på oss. Som ni vet är detta MYCKET kort i odlingssammanhang. Fråga var om vi skulle ha något att presentera alls. Mycket slit för både mig och eleverna har det varit att få ihop en bra presentation. Men jag kan bara säga YES! Vi satte den KLOCKRENT! Vi fick till riktigt pedagogiska, roliga och aktuella presentationer.

Vår söta schematiska utställnings-varmbänk i miniformat.
ALLA som besökte oss ville ha denna söta lilla sötnos hemma.
Vårt minisystem för aquaponiscs. Schematiskt visar det upp hur vårt stora system på skolan fungerar. Kvävets kretslopp blir MYCKET tydligt. 
Vi visade även upp två av våra hydroponska odlingar, olika sätt att odla micro-leaf och så de heta odlingstrenderna med sötpotatis och minitomater som givetvis intresserade alla!
Vi hade en fantastisk dag i Kristianstad jag och eleverna. Vi mötte så mycket glada och intresserade besökare. Självklart fick skolan lite PR och mitt missions-arbete med "Odla i skola" likaså... men det viktigaste av allt var att se eleverna tala med folket. Se hur de gav sig hän. Hur de uttryckte sin glädje och var stolta över sina kunskaper. Jag hörde dem anpassa språket efter mottagaren på ett suveränt sätt. Jag såg hur de växte flera centimeter under dagen av alla ryggdunkar och berömmande ord. DETTA är vad som gjorde dagen lyckad!

Oskar hjälpte  alla barn som besökte oss att pressa sina egna krukor av tidningspapper och så i dem
David förklarade för besökare varför det är så bra att odla eget, vad odlingen gett honom i skolan och hur vi rent tekniskt går till väga när vi odlar i skolan.
...att solen sken och att ett antal människor gick från torget i Kristianstad och tänkte "Hm... det hade varit gott med egenodlade ärtskott...och jag kan göra det fast jag bor i lägenhet"... det är ju helt klart ett plus det med.

Se filmen med eleverna som svenskläraren Thomas Karlsson streamade från Torget. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar