torsdag 16 mars 2017

SKITGLAD NO-lärare

I eftermiddags kom så den härliga leveransen till skolan. Trädgårdsmästaren Martin tippade av ett helt traktorsläp med härlig HÄSTGÖDSEL mitt på skolgården. Vi är lite sena med att komma igång i år. I fjol hade vi startat odlingarna utomhus i våra varmbänkar två veckor tidigare. På ett sätt kan jag känna "Är det verkligen värt att lägga ner jobb på varmbänkar nu... så här sent?" Men i samma sekund denna tanke dyker upp viftar jag bort den. JO, det är det! 

En glad NO-lärare framför sin fina hög med HÄSTSKIT

Argumenten jag har för varmbänken är:
* Det kan fortfarande smälla till och bli kallt.
* Det är fortfarande tidigt.
* Barnen får uppleva vad en varmbänk är.
* Vi får flera skördar innan sommarlovet
* Det är FÖRBANNAT kul!

Våra fina pallkragetält som används senare på odlingssäsongen plockades idag ned. 

Det är fjärde året vi odlar i varmbänkar på skolgården och vi börjar nu få in tekniken. Först kör vi våra 12 pallkragebänkar som varmbänkar och hinner få flera skördar innan sommarlovet. Vi äter varje vecka egenodlade grönsaker i skolmatsalen. Som avslutning har en skördefest då vi rycker upp alla goda primörer och serverar med grillade kotletter ute på skolgården. En lyxtillställning som uppskattas av alla. 

Lite rester från vår sensommarodling stod kvar.
I en av pallkragarna kunde vi skörda purjolök innan vi rev den.

Efter skördefesten sätter vi våra sommargrönsaker. Vi plockar av en pallkrage och har endast 2 pallkragar högt. I fjol fick vi fina spaljerer och tält som är anpassade för pallkragar. Dessa kommer väl till pass under sommarlovet. I viss mån underhåller vi och vattnar på sommarlovet. Vi försöker dock tänka till och sätta grönsaker som vi tror kan klara sig hjälpligt med minimal tillsyn.

Barnen jobbade hårt med att demontera spaljerer och växthus och flytta pallkragarna till den nya platsen.

Tidigare idag har eleverna och jag plockat ned alla spaljeer och tält, flyttat och förberett bäddar på den nya platsen. På den plats där våra odlingar tidigare år stått skall nämligen ett större trädgårdsland anläggas. För detta behöver vi dock lite maskiner som väger av och nivelerar i förhållande till de bollplaner som också skall anläggas. Då detta är ett lite större projekt, kommer det ta tid. Därför flyttar vi odlingarna tillfälligt.


Våra 12 varmbänkar står nu på plats och skall i morgon startas.

De tolv bäddar är nu färdiga och skall under morgondagen fyllas med gödsel och jord. På måndag skall förhoppningsvis temperaturen vara bra så att vi kan så första omgången. Barnen talade redan idag om de egenodlade FANTASTISKA rädisorna som konstigt nog smakar bättre än de som erbjuds hemma. Och så naturligtvis "Sveriges godaste nypotatis" (elevernas ord...inte mina) som vi odlar i tre av pallkragarna och serverar på skördefesten. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar