torsdag 27 september 2018

Arbetet inför odlingssäsong två börjar NU!

Idag levererades snygga skyltar till trädgårdslandet. Detta kommer bli SÅ bra!


Under våren var mycket fokus på att färdigställa själva landet. Det var betongkanter skulle komma på plats, jord som skulle fyllas i bäddarna, staket som skulle sättas sättas upp och flisen läggas på gångarna. Vi la så mycket tid på detta, att själva sådden faktiskt kom lite i andrahand. Sådden blev lite hipp som happ och landet blev inte sådär genomtänkt.



Det blev i och för sig bra ändå och det var en riklig skörd och ett riktigt lummigt och trevligt land, som mötte oss då vi kom tillbaka efter sommarlovet. Det var dock inte så organiserat som man kanske borde ha när man har ett trädgårdsland tillsammans med över 200 personer. Inte minst om man skall betänka det där med växtföljder och risk för sjukdommar om man kan få om man odlar samma gröda på en plats flera år i rad. 



Hösten har precis börjat koppla sitt grepp om oss här i Skåne men landet levererar fortfarande. Vi sådde dessutom både spenat och rädisor för ett par veckor sedan och hoppas på en lång och mild period innan minusgraderna kommer. Redan smids dock planer inför kommande odlingssäsong. Vi skall bli mer orgniserade och ge namn till alla bäddar och kvarter i landet. Vid en brainstorming tillsammans med eleverna kom vi fram till att det vore trevligt med geografiska namn. Därför har de olika (stora) bäddarna blivit kontinenter. Kvarteren i bäddarna blir då helt naturligt olika länder.


Tänk va lätt det kommer att bli att kommunicera vad man vill med personal och elever. Att kunna säga "Asien behöver vattnas!" eller "I Norge finns plats för tre rader morötter nu när sallaten sködats."




Skyltarna är gjorda i väderbeständig graverad plast och kommer ifrån www.skyltmax.se om ni vill beställa liknande. De känns mycket rejäla och kommer nog hålla mycket länge i vårt land.


När vi nu har ett bra system för att hålla reda på landets olika delar, känns nästa steg lättare att ta. Tanken är att vi även kall börja jobba med landet i digital form. I planeringsverktyget Gardenize skall hela landet med alla sina delar läggas in. Både för planering och dokumentation känns detta bra. Men även för att låta er som bor långt iväg, göra en "digital rundvandring" i vårt fina land. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar