torsdag 14 februari 2019

Axonaskolans odlingar under vintern och vår

Vi odlar grönsaker året om på Axonaskolan, men har inga speciella mål gällande eller volymer grad av självförsörjande. Primärt är odlingen ett verktyg i undervisningen, men självklart är eleverna extra stolta när det serveras egnodlade grönsaker i skolrestaurangen. Vi satsar på grödor som vi vet kan komma alla till del, men som inte behöver jättestora odlingsytor. Vi har ett antal odlingsmetoder för att hinna odla så mycket som möjligt innan och efter sommarlovet.

Hydroponisk odling gör att vi kan odla mycket effektivt även på vinterhalvåret

Detta inlägg blir ganska långt. Se det inte som ett expertråd angående odling, utan snarare som en exposé över de odlingsmetoder vi använder på skolan och som vi tycker lämpar sig för just denna årstid. Under varje metod finns en länk till vidare läsning för den som vill fördjupa sig.

Hydroponisk odling

Under vinterhalvåret är hydroponisk odling en riktig favorit. Hydroponi är odling i vattenlösning, helt utan jord. Vi har odlat hydroponiskt i 4 år på skolan och börjar nu lära oss vad som funkar. Odlingssystemet "Harvy" har blivit en riktig favorit då den är så enkel att sköta. Vissa grödor växer otroligt bra vid hydroponisk odling. I våra försök har vi kommit fram till att basilika, dill och koriander är VERKLIGT högpresterande. Det blir med lätthet tillräcklig skörd för att alla skolans 185 eleverna skall kunna njuta av en pesto på färska egenodlade kryddor. LYXIGT. Vissa år har vi även odlat fram mer exklusiva grönsaker som tex egen chili i våra hydroponiska odlingar. I fjol lyckades eleverna till och med driva fram en gurka.

Gurka som kräver mycket av både vatten och näring är kanske
inte optimalt att odla på detta vis, men funkade till elevernas stora glädje




Micro Leaf

Micro Leaf är extremt snabbt och lätt att komma igång med. Smörgåskrasse är egentligen den enklaste typen av microgreens. Det enda du behöver för detta är frön, ett tråg och en bit papper att så på. Kostnaden är med andra ord minimal. De snabbaste fröerna tar det dessutom ca 7 dagar från sådd till skörd. Vid odling av Micro Leaf kan man klara sig med solljus från ett fönster, även under de mörkaste vintermånaderna. Dock skall betonas att tillväxten blir ändå bättre om vi använder tillskottsljus. LJUS ÄR BÄSTA GÖDNINGEN! Vi kör denna typ av odling i omgångar. Ibland har vi odlingstråg ute i alla klassrum och ibland pausar vi. I stort sett alla grödor funkar som Micro Leaf. Det gäller bara att hitta mycket frön till ett bra pris. Tänk på att vissa grödor är lite roligare eftersom de kan ge flera skördar. 

Micro Leaf växer rekordsnabbt och lämpar sig mycket bra för odling i skola och förskola.



Varmbänkar

Vi börjar TIDIGT att förbereda och så i våra varmbänkar. Sådden sker oftast under tidigare halvan av mars. Det är viktigt för oss att hinna skörda riktigt mycket innan sommarlovet. Som mest har vi faktiskt med denna metod hunnit ta tre skördar i samma bädd INNAN sommarlovet. Varje klass har en egen varmbänk som eleverna tillsammans planerar och sår i. Det blir ibland väldigt mycket av vissa grödor som eleverna gillar, men det gör inget. Vi är många om att äta. Vi har även ett antal gemensamma varmbänkar med potatis. Detta för att komma igång extra tidigt så att vi hinner få egna nypotatis innan sommarlovet. Skördemässigt blir det under våren egenodlade rädisor ca en dag i veckan i skolköket och spenatsoppa vid några tillfällen. Utöver detta skördar vi grödor som sallat och mangold löpande till salladsbuffén och kryddväxter då detta finns. Även detta blir en eller ett par gånger i veckan. Vissa grödor kan vi få riktigt mycket av. Ett exempel kan vara spenat. Vi fryser då in överskottet för att kunna ha spenatsoppa på egen spenat någon kall och ruggig höstdag också.

Raden av varmbänkar som ställs upp varje vår. Varje klass har sin egen.


Vårterminens odling avslutas med en riktig skördefest. Vid denna är det mesta på tallrikarna egen-odlat. Vi tar "taberas" i trädgårdslandet och äter upp ALLT innan sommarlovet. Det vi odlar upp i större mängd till denna dag är nypotatis. För att få potatis till hela skolan brukar odla 4-6 pallkragar med detta. I övrigt äter vi upp det som finns i form av sallat osv. Tallrikarna brukar se fantastiska ut denna dag. De dignar av kolgrillade  karrékotletter, nypotatis, sallad och många andra grönsaker. En riktig fest!

Några av de härliga grönsaker som serveras på skördefesten 


Läs mer om när vi anlägger våra varmbänkar här.

Skolträdgårdslandet

I skolträdgårdslandet finns fortfarande en del grödor kvar att skörda under vintern. Det är i år palmkål, purjo och jordärtskocka. Flera av dessa hade vi naturligtvis kunnat skörda betydligt tidigare, men det finns en poäng med att låta dem stå kvar så att barnen ser att detta är möjligt. Att vi med ett eget land faktiskt kan hämta in råvaror till matlagningen året om. Under våren kommer perenna grödor som tex rabarber och sparris dyka upp. Vi kommer även att förkultivera olika sorters sallat för att få en "flygande start". I fjol fick vi fantastisk huvudsallat på detta vis.

Skolträdgårdslandet kommer jag få anledning att återkomma till längre fram. Denna gröna oas på skolgården är både en lekplats, en fridfull oas, källa till glädje och kunskaper, samt mat på vårt bord. Landet förtjänar sannerligen ett helt eget blogginlägg. Nu går vi dessutom in på odlingssäsong två i landet. Detta skall bli MYCKET spännande! 



Läs om hur vi började anlägga vårt skolträdgårdsland i fjol.