söndag 15 december 2019

Sveriges coolaste pepparkakor bakades förra veckan i Tollarp

Detta kan tyckas som ett ett märkligt, eller kanske rent av magstarkt uttalande från mig, men jag tycker VERKLIGEN pepparkakorna var über-coola. Spännande att höra om du håller med när du läst om dem.

Sveriges coolaste pepparkakor (?)

Förra veckan bakade eleverna på Axonaskolan pepparkakor. Det var elever i åk 8 och 9 samt fritidshemmet som bakade. Baket i sig är roligt, men knappast unikt. Det bakades nog pepparkakor på skolor lite varstans just förra veckan eftersom det dels närmar sig jul och även för att luciadagen inföll då. På många skolor föranleder detta lite firande och man fixar lite lusse-fika.

Några av alla de plåtar med pepparkakor som bakades 

Det som gjorde baket unikt var en av ingredienserna. Det gällde sirapen. Jag vågar med ganska stor säkerhet säga att vi nog är enda skolan i Sverige som bakade pepparkakor med egenkokad sirap baserad på egenodlade sockerrör. Är inte det coolt?

Vår egentillverkade och egenodlade sockerrörs-sirap hälls andaktsfullt  upp.

Vi odlade sockerrören under sommaren som gick. Hur vi gjorde kommer jag beskriva i ett separat blogginlägg som jag ämnar skriva nu under jullovet. Sockerrören pressades och sockervattnet vi fick ut kokades till sirap. Sirapen har sedan blivit stående i väntan på rätt tillfälle. Den ursprungliga planen var att baka bröd med sirapen. Vi har alltid soppa på fredagar, och ofta bakar då Vicki och Esra som jobbar i köket eget bröd.

Eleverna var superengagerade vid pressningen av sockerrören.


För någon vecka sedan fick dock skolans kock Vicki en idé och framförde denna sprudlande glad till  mig. Man såg hur det lyste i ögonen på henne av entusiasm..

- Fritidspersonalen har pratat om att baka pepparkakor under veckan som kommer. Ska vi inte använda sirapen till det? Fattar du hur coolt det hade varit Andreas? Pepparkakor gjorda med egen sirap!


Självklart körde vi på hennes idé. Så himla roligt! Eleverna gjorde deg och bakade. Och pepparkakorna blev en liten dessert i matsalen nu i fredags på luciadagen. Och även eleverna förstod det fina med pepparkakorna. Andaktsfullt åt de en eller två pepparkakor efter soppan. Hemma kan de säkert (precis som jag måste jag erkänna) respektlöst trycka i sig en halv burk köpepepparkakor i snabb takt. Man äter liksom utan att tänka eller känna efter. Men här förstod de det fina och åt långsamt och kände efter. 

Många pepparkakor bakades.

Som jag sagt så många gånger förr. Genom odling, skörd, förädling och tillagning föds respekt för råvaror. Så himla coolt! Pepparkakor som inte bara gör en snäll... utan eftertänksam. Är inte det coolt så säg.

...och tack Vicki för den goda idén och det utomordentliga genomförandet!

2 kommentarer: